TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Vickers Wellington T2996

In de Nacht van 12 op 13 juni 1941 werdt de "Wellington T2996" neergeschoten door Bf. 110 van Ofw Hans Rasper en Uffz Erich Schreiber, 4/NJG1, opererend vanaf Bergen.

De Wellington werd boven het IJsselmeer onderschept en kwam neer op een stuk bouwland met aardappelen en tulpenbollen van Antoon Langendijk, zo'n 20 meter van zijn woning aan de Zwaagdijk Z 22A te Wervershoof. Om 00.50 uur werd de burgemeester van Wervershoof opgebeld door de plaatselijke luchtwacht. De burgemeester nam op de weg daar naar toe drie branden waar, waarvan twee kleinere veroorzaakt werden door delen van het toestel.

Uit voorzorg werden de woningen van J. Stroet en A. Langedijk ontruimd. Omstanders werden in het verband met mogelijke aanwezige bommen weggestuurd. Bij A. Vijn belde de burgemeester met de Orts-Kommandant te Alkmaar, het Duitse depot te Opperdoes en de marechaussee te Medemblik. Om 1.30 uur werd de Opperwachtmeester A. Dijk van Medemblik telefonisch gewaarschuwd door de burgemeester van Wervershoof dat er een brandend vliegtuig in die gemeente was neergestort. Dhr. A Dijk begaf zich naar de crashplaats en constateerde dat het vliegtuig in delen op het land lag en het van Engelse nationaliteit was.

Om 5.00 uur kwam Oblt Schneider van Vliegveld Bergen met enkele manschappen ter bewaking. Om 6.00 uur vond Dhr. Dijk het lichaam van een bemanningslid dat verminkt was en mogelijk het toestel te laat heeft verlaten. Het lichaam werd op last van Oblt Schneider gekist en naar het lijkenhuis nabij de RK Kerk aan de Zwaagdijk vervoerd. Dit was klaarblijkelijk het lichaam van Sergeant Horniman dat op 14 juni 1941 werd begraven. Om 7.00 uur verliet dhr. Dijk de crashplaats en stelde in de direkte omgevingeen onderzoek in naar eventuele gesprongen bemanningsleden.

In de zomer van 1966 kon de bergingsdienst de andere lichamen bergen.

De Bf.110 werd zelf echter ook geraakt. Hun machine, de G9+BM, vermoedelijk met werknummer 2191 landde op Bergen en bleek voor 15% beschadigd te zijn.

T2996 behoorde tot een serie Vickers mk.Ic die tussen juni 1940 en februari 1941 werden gebouwd bij Vickers te Weybridge onder contract nummer B38600/39

De bemanning van de Wellington T2996 bestond uit de volgende personen:
- Commander Robert Chisholm
- Flying officer William C. Taffender
- Sergeant Albert G.Burbridge
- Sergeant Alan Greensides
- Co-pilot Arthur Vernon J. Hardcastle
- Flt.Sgt.John K.E.Horniman

Flt.Sgt.John K.E. Horniman is direct na de crash begraven in Bergen (Noord-Holland).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ton Langedijk & Nico Hetsen
  • Foto's: Ton Langendijk