TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Concentratiekamp Budzyn

Budzyn ligt op 5 km ten noordwesten van het Poolse stadje Krasnik. Ongeveer 800 tot 1,000 Joodse geÔnterneerden zijn hier tijdens de Poolse bezetting vermoord of bezweken. SS-Arbeitslager Budzyn werd vanaf 22 juni 1941 tot 1942 vlakbij een militair-industrieel complex opgebouwd en in de herfst van 1942 geopend. De bedoeling was dan ook dat de toekomstige geÔnterneerden dwangarbeid zouden gaan verrichten in dit complex. Er hebben in totaal 5 grote deportaties plaatsgevonden naar Budzyn, namelijk:

1. Herfst 1942: 500 Joden uit Krasnik en andere nabijgelegen dorpjes.
2. Diezelfde herfst: 400 Joods-Poolse krijgsgevangenen.
3. Begin 1943: Laatste joden uit het Belzyce getto.
4. Tussen april en mei 1943: 800 Joden uit het Warschau getto.
5. 10 juli 1943: Laatste Joden uit het Hrubieszow getto.

In februari 1944 werd Budzyn officieel een concentratiekamp en bovendien een sub kamp van het beruchte concentratiekamp Majdanek, waardoor de SS controle kon blijven uitoefenen op het kamp Budzyn. Hoewel het kamp aan de kleine kant was, waren ook hier misdaden en gruwelijkheden tegen de geÔnterneerden een alledaagse scenario. Uiteindelijk werd Budzyn in juni 1944 bevrijd door het Rode Leger, veel Joodse geÔnterneerden waren toen echter al elders overgebracht. Of het kamp na de bevrijding is gebruikt is niet bekend.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: TracesOfWar.com

Gerelateerde boeken