TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Concentratiekamp Poniatowa

Poniatowa ligt 30 km ten westen van Lublin. In het bos vlakbij dit dorpje werd vůůr 1939 een leger fabriek gebouwd. Na de Duitse invasie in 1939 werd deze fabriek tot 1941 gebruikt als Wehrmacht legerbasis. In september 1941 werd besloten om het IndustriŽle complex te gebruiken als POW kamp. De fabriek was omringd door 16 wachttorens en prikkeldraad versperring.
Tussen september 1941 tot december 1941 werden er 24,000 Russische krijgsgevangenen naar dit kamp gedeporteerd. Van die 24,000 geÔnterneerden overleefden er slechts 500. Uiteindelijk werd de POW kamp gezuiverd om plaats te maken voor een Joodse werkkamp, die te verdelen is in 3 secties:

1. De fabrieksgebouwen;
2. De administratie;
3. Barakken voor geÔnterneerden.

Het werkkamp werd in oktober 1942 geopend. In april 1943 werden er 15,000 Joden uit het Warschau getto naar Poniatowa gedeporteerd. Tot augustus 1943 zijn de omstandigheden in het werkkamp 'leefbaar' te noemen. De geÔnterneerden kregen te eten en er was zelfs spraken van een 'kamp elite' binnen het kampsysteem. Deze elite woonden met hun familie in het 'woongemeenschap' van Poniatowa. Dit veranderde echter drastisch toen Poniatowa volgens concentratiekamp principes begon te werken. Vanaf nu werden er dagelijks Joden vermoord. De lijken van vermoorden Joden werden in een primitieve crematorium verbrandt, de 'echte' crematorium was namelijk nog niet klaar. Op 4 november 1943 werd het kamp gezuiverd tijdens Aktion Erntefest, die dag werden 14,000 Joden geŽxecuteerd. In juli 1944 werd het kamp bevrijd door het Rode Leger.

In het bos waar de kamp heeft gestaan, kan men nog steeds enkele overblijfselen van het kamp bezichtigen. Zo staan de kommandantur, enkele fabrieksgebouwen en de oorspronkelijke omheining nog steeds overeind. Ook is het perron en een stuk van de rails zijn nog aanwezig. Hoewel het dorpje Poniatowa veel oorlogsmonumenten heeft, herdenkt geen daarvan de zuivering van het concentratiekamp Poniatowa. Wel staat er een monument voor de omgebrachte Russische krijgsgevangen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: TracesOfWar.com

Gerelateerde boeken