TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Concentratiekamp Osthofen

Het concentratiekamp Osthofen is tussen 1933 en 1934 in gebruik geweest en was gevestigd in een papierfabriek. Tegenwoordig maakt het dienst uit als documentatiecentrum met tentoonstellingen en archief.

Direct na het aansteken van Reichstag brand wezen de nationaalsocialisten en Reichspršsident von Hindenburg de Communistische Partij als aanstichters. Nu de Rijkspresident achter hun stond, konden de nationaalsocialisten hun politieke tegenstanders zonder veel problemen uit de weg ruimen. Duizenden communisten werden door de Gestapo opgepakt en opgesloten. In maart 1933 arriveerden de eerste politieke gevangenen bij het Concentratiekamp Osthofen. Tot de herfst van 1933 wordt het kamp gerund door de SA. Daarna kwam het in handen van de SS. In totaal werden er 3000 geÔnterneerden in dit kamp vastgehouden. In tegenstelling tot andere concentratiekampen vielen er in Osthofen geen doden. Wel werden de geÔnterneerden bloot gesteld aan mishandeling, ziektes, zwaar werk en onhygiŽnische omstandigheden. De geÔnterneerden werden gemiddeld 4 tot 6 weken vastgehouden, soms wel een jaar. In mei 1934 werden de concentratiekampen in Duitsland herschikt en men achtte Osthofen niet meer nodig. Juli datzelfde jaar, werd KZ Osthofen gesloten.

Hoewel alle geÔnterneerden van het kamp op den duur vrijgelaten werden, bleven deze personen op de zwarte lijst van de Gestapo staan. Vele van hen vluchtten het land uit. Andere die bleven werden later opgepakt en alsnog in concentratiekampen opgesloten.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken