TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Oorlogsgraven Vilnius

Op de Antakalnis-begraafplaats van Vilnius is een ereveld met de graven van ongeveer 700 Duitse soldaten en officieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld.

ANTON SCHMID
Op dezelfde begraaftplaats rust Anton Schmid (geboren in Wenen in 1900).

Schmid was een WW I veteraan uit het Oostenrijks-Hongaarse leger die in 1939 na de anschluss voor de Wehrmacht werd gerekruteerd. In 1941 kwam hij in Vilnius terecht waar hij een kantoorbaan voor het leger had. In Vilnius is hij nadat enkele Joden hem om hulp hadden gesmeekt begonnen met het helpen van Joden. Dit varieerde van het verstrekken van werk, het met legertrucks naar veiligere gebieden vervoeren van Joden tot zelfs mensen een onderduikplek in zijn eigen apartement te bieden. Tevens had hij contacten met en hielp hij het Joodse verzet in Vilnius. Naar schatting heeft hij tot aan zijn arrestatie in januari 1942 250 tot 300 Joden weten te redden. Een militaire rechtbank veroordeelde hem ter dood, dat vonnis werd op 13 april 1942 uitgevoerd.

Na de oorlog zijn zijn inspanningen erkend, onder andere door Yad Vashem.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Jörgen Brouwer
  • Foto's: Jörgen Brouwer (1, 2, 3, 5), Ivan Bai (4)