TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Luchthaven Schiphol

Deze luchthaven vindt zijn oorsprong tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen het in 1916 werd gebouwd als militair vliegveld. Schiphol werd tijdens deze oorlog uitgebreid. Na de Eerste Wereldoorlog verloor het vliegveld zijn militaire betekenis en werd het gebruikt voor de burgerluchtvaart.

Tweede Wereldoorlog
Schiphol werd in mei 1940 gebombardeerd door de Luftwaffe en raakte beschadigd en enkele gebouwen werden verwoest. Het vliegveld werd door de Duitsers uitgebreid tot 'Fliegerhorst' (hoofdvliegveld). Daarnaast kreeg het de leiding over militaire luchtvaart in de noordelijke Nederlanden. Tijdens de bezetting van Nederland werden drie schijnvliegvelden gebouwd: in Bennebroek, Vijfhuizen en Vogelenzang. Ook verbonden de Duitsers het vliegveld aan de Haarlemmermeerspoorlijnen en werden een aantal zware luchtafweerbatterijen rondom Schiphol gevestigd.

Schiphol is een aantal keer gebombardeerd door de geallieerden, waarvan de zwaarste bombardement op 13 december 1943 plaatsvond. Op 17 september 1944, de dag van de start van Operatie Market Garden, bliezen de Duitsers het vliegveld op en lieten het in mei 1945 onbruikbaar achter. Tussen 2 en 7 mei 1945 werd Schiphol gebruikt als afwerpplaats voor voedsel in het kader van Operation Chowhound.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken