TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Mutzig

Het fort bij Mutzig (ook bekend als: Feste Kaiser Wilhelm II) wordt gezien als een van de grootste en sterkste forten van Europa. In 1893 is men begonnen met de bouw van dit fort en uiteindelijk zouden er 23 jaren verstrijken voordat de bouw klaar was.

De oppervlakte van het fort bedraagt 254 ha met een ondergrondse oppervlakte van ongeveer 40.000 vierkante meter. Het fort was in alle opzichten nieuw voor die tijd. Men gebruikte voor het eerst beton bij de bouw van een fort en ook werd er voor het eerst een elektriciteitscentrale binnen een fort geÔnstalleerd. Om nog maar te zwijgen over de bewapening. In oorlogstijd bestond het garnizoen van Mutzig uit 6.500 a 7.000 personen.

Het fort heeft nooit echt gefunctioneerd op de manier waarvoor het gebouwd was. In augustus 1914 vond er een kleine schermutseling plaats tussen het Franse leger en het fort. Maar na flink wat verliezen geleden te hebben, trokken de Fransen zich terug en kwamen gedurende de Eerste Wereldoorlog niet meer terug. In 1919 moest Duitsland, Elzas-Lotharingen afstaan aan Frankrijk en waarmee dus ook het fort. In 1940 werd Mutzig 'heroverd' door de Duitsers, die zich vervolgens in het fort vestigden. Door miscommunicatie tussen de Wehrmacht en de Luftwaffe, werd het fort door Stuka's gebombardeerd terwijl die Duitsers er nog in zaten. Tijdens dit incident kwamen een aantal Duitsers om het leven. Tijdens de bezetting van Frankrijk werd fort Mutzig grotendeels ontmanteld. In 1944 bestond het garnizoen van het fort uit Volkssturm en Hitlerjugend elementen en moesten het toen 'kale' fort verdedigen tegen de Shermans van de U.S. 7th Army. Binnen een paar minuten gaf het garnizoen zich over.

Tegenwoordig is het fort een museum. De bezoeker wordt in een groepsrondleiding van ongeveer 2.5 uur door het fort en haar ondergrondse gangen rondgeleid. Buiten op het parkeerplaats staan een M3A1 Stuart tank-koepel, Panzerturm M19 B (granaten werper) en een onbekende type treinrail kanon opgesteld.

Op het dak van het fort taan een Duitse 15cm sFH 13 L/14 houwitser. Dit type houwitser werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitse leger gebruikt als regulier wapen en tijdens de Tweede Wereldoorlog als "Beutewaffen", veroverd op het Belgische en Nederlandse leger in 1940. De houwitser is gerestaureerd.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Hans Vermeulen (1, 2), Kaj Metz (3, 4, 5)

Gerelateerde boeken