Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Concentratiekamp Drancy

Concentratiekamp Drancy is tussen 1941 en augustus 1944 in gebruikt geweest en was gevestigd in een onvoltooide gebouwencomplex net buiten Parijs. Officieel was Drancy een internering- en doorvoerkamp.

Het kamp werd in 1941 na een razzia in Parijs, te Drancy geopend. 7.000 Joden werden gearresteerd en naar het kamp gedeporteerd. Tot 3 juli 1943 maakte de Franse politie van de Vichy-regering er de dienst uit, daarna namen de Duitsers de boel over. In totaal werden er 65.000 Joden vanuit Drancy naar het oosten gedeporteerd, hiervan werden 63.000 op hun eindbestemming vermoord. De leefomstandigheden in het kamp waren zeer slecht. De Franse bewakers waren regelrechte sadisten en mishandelingen waren dus dagelijkse kost in het kamp. Ook vonden er regelmatig executies plaats ter vergelding voor activiteiten van het Franse verzet. Toen de geallieerden het kamp op 17 augustus 1944 hadden bevrijd, waren er nog zo'n 2.000 overlevenden in het kamp.

Tegenwoordig staat het gebouwencomplex nog overeind. Sterker nog, het wordt in zijn geheel bewoond. Wel staan er nog op veel muren inscripties van de vroegere geďnterneerden. Het monument ter nagedachtenis van concentratiekamp Drancy en haar geďnterneerden staat pal tegenover het complex.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Ronald Wismeyer

Gerelateerde boeken