TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Dover Patrol Cap Blanc Nez

Het monument Dover Patrol op Cap Blanc Nez in Sangatte is een herinnering aan Dover Patrol voor hun werk tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde de straat van Pas-de-Calais een zeer belangrijke route tussen twee geallieerde staten, namelijk Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een Frans-Britse zee-eenheid, voor het merendeel bestaande uit zeelui van Engelse schepen, werd samengesteld om borg te staan voor de veiligheid van de doorgang en om Duitse aanvallen te vermijden. Omdat de meeste schepen in Dover gestationeerd waren, werd de eenheid omgedoopt tot Dover Patrol. Door aanvallen van Duitse schepen en door de Duitsers gelegde drijfmijnen kwamen meer dan 2.000 leden van de Dover Patrol om het leven.

In 1922 werden twee monumenten ter ere van Dover Patrol opgericht in Frankrijk en in Engeland. Het Franse exemplaar werd door de Duitsers op 7 juli 1944 opgeblazen. Een nieuwe obelisk werd opgericht in 1962 en vernieuwd in 2007.

Op de obelisk bevindt zich een plaquette ter ere van de Franse zeelui die ingelijfd waren in de "patrouille van Dover" en om het leven kwamen in de strijd. Ook is er een informatiebord met achtergrond informatie en diverse foto's aanwezig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: David Izelaar