TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Concentratiekamp Beaune-la-Rolande

Het concentratiekamp Beaune-la-Rolande is tussen 1939 en 1943 in gebruik geweest. Officieel maakte het dienst uit als internering- en doorvoerkamp.

Het kamp was in 1939 geopend als huisvesting van toekomstige Duitse krijgsgevangenen. In 1940 werd het door de Duitsers gebruikt als kamp voor Franse krijgsgevangenen. Beaune-la-Rolande bestond uit 14 barakken omringd door prikkeldraad en wachttorens. Vanaf 14 mei 1941 werd het kamp gebruikt als internering- en doorvoerkamp voor Joden. In 1942 werd het grootste gedeelte van de Joodse geÔnterneerden (waaronder 1.500 kinderen) vanuit Beaune-la-Rolande naar het oosten gedeporteerd. Op 4 augustus 1943 werd het kamp gesloten.

Beaune-la-Rolande is na de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor de repatriŽring van mensen die in andere concentratiekampen hebben gezeten. Eťn van hen was Jan Abbink, die op 20 juni 1945 door het Rode Kruis op transport werd gezet vanuit waarschijnlijk Wenen naar Beaune-la-Rolande.

Tegenwoordig is er van het kamp niks meer over. Op de plaats waar vroeger het kamp stond, staat nu een landbouwschool.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Herman van Kralingen
  • Foto's: Bundesarchiv
  • - Displaced Persons record Jan Abbink

Gerelateerde boeken