TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Beaune-la-Rolande

Het concentratiekamp Beaune-la-Rolande is tussen 1939 en 1943 in gebruik geweest. Officieel maakte het dienst uit als internering- en doorvoerkamp.

Het kamp was in 1939 geopend als huisvesting van toekomstige Duitse krijgsgevangenen. In 1940 werd het door de Duitsers gebruikt als kamp voor Franse krijgsgevangenen. Beaune-la-Rolande bestond uit 14 barakken omringd door prikkeldraad en wachttorens. Vanaf 14 mei 1941 werd het kamp gebruikt als internering- en doorvoerkamp voor Joden. In 1942 werd het grootste gedeelte van de Joodse geïnterneerden (waaronder 1.500 kinderen) vanuit Beaune-la-Rolande naar het oosten gedeporteerd.

Op 16 en 17 juli 1942 zijn tijdens een grootschalige razzie in Parijs Joden opgepakt door de Franse politie, in opdracht van de Duitse bezetter en verbleven enkele dagen in Vélodrome d''Hiver, een wielerstadion in Parijs. Meer dan 13.000 joden van buitenlandse nationaliteit (de Franse joden werden met rust gelaten) werden van daaruit gedeporteerd naar doorgangskampen, zoals dat van Beaune-la-Rolande en Drancy, en dan verder naar Auschwitz. Nog geen honderd van hen hebben de oorlog overleefd.
Op 4 augustus 1943 werd het kamp gesloten.

Beaune-la-Rolande is na de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor de repatriëring van mensen die in andere concentratiekampen hebben gezeten. Eén van hen was Jan Abbink, die op 20 juni 1945 door het Rode Kruis op transport werd gezet vanuit waarschijnlijk Wenen naar Beaune-la-Rolande.

Tegenwoordig is er van het kamp niks meer over. Op de plaats waar vroeger het kamp stond, staat nu een landbouwschool. In het verfilmde boek Elle s''appelait Sarah (Haar naam was Sarah) van Tatiana de Rosnay speelt Beaune-la-Rolande ook een rol.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

48.072373, 2.435135