De toespraak van Kishida ging grotendeels over de geleden schade op eigen bodem, zoals de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en de bloedige gevechten op Okinawa.
In Den Haag vindt zondag de jaarlijkse Nationale Indië Herdenking plaats.
Op 15 augustus vond bij het Nationaal Indisch Monument in Den Haag de Nationale Herdenking plaats. Herdacht werden alle slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Met de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 kwam de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden definitief ten einde.
Premier Rutte heeft bij de Nationale Indië-herdenking benadrukt dat de ervaringen van mensen die de Tweede Wereldoorlog doormaakten in Nederlands-Indië in Nederland lang onnodig en ongemakkelijk werden gevonden.
Zes op de tien (61 procent) Indische Nederlanders vinden dat de koning elk jaar bij de Indiëherdenking moet zijn. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder Indische Nederlanders. Nu is er eens in de 5 jaar een lid van het Koninklijk Huis aanwezig.
De jaarlijkse Indië-herdenking moet worden gemoderniseerd. Het leed van Indonesiërs in de Tweede Wereldoorlog krijgt nu te weinig aandacht, vinden verschillende prominenten met een Indisch verleden.
Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan in Nederlands-Indië en kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn donderdagmiddag de slachtoffers van de Japanse bezetting herdacht.
Bij het Indisch Monument in de Scheveningse Bosjes wordt woensdag de capitulatie van Japan herdacht waarmee 73 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De 91-jarige Joty ter Kulve maakte de oorlog bewust mee, in een Jappenkamp. “Een verschrikkelijke tijd.”
De herdenking bij het in 1988 door koning Beatrix onthulde Indisch Monument in Den Haag trekt elk jaar meer belangstelling. De koning is er eens in de vijf jaar bij.
Eind vorig jaar startte de gemeente al een soortgelijke regeling voor Joodse huiseigenaren.
Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn dinsdag de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting. Het is 75 jaar geleden dat Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, werd binnengevallen.
75 jaar geleden voerde het Koninklijk Nederlands-Indisch leger een bloedige strijd tegen Japan, die eindigde in een nederlaag. Die oorlog is lang onderbelicht gebleven.
Minister-president Rutte neemt maandagmiddag 15 augustus 2016 deel aan de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.
© STIWOT, 1999-2022. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright