TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Falstad

Oorspronkelijk was Falstad een speciale jongensschool, gesticht in 1921. Vanwege de vele overeenkomsten met een gevangenis complex, werd Falstad in de zomer van 1941 zowel een interneringskamp als doorvoerkamp. Toen de kamp populatie begon te stijgen werden er nieuwe gebouwen aan Falstad toegevoegd.

In totaal werden er 4.500 mensen uit verschillende landen vanuit Falstad gedeporteerd. In de periode 1942-'43 werden minimaal 220 geïnterneerden in het vlakbij gelegen bos geëxecuteerd. Een exacte dodencijfer van de hele kamp periode is niet bekend. Na de Tweede Wereldoorlog verbleven er 3.000 leden van de Noorse Nazi partij in Falstad. In 1949 werd het kamp opgeheven. Falstad kreeg zijn oorspronkelijke functie terug: een speciale school.

Tegenwoordig is Falstad een museum. De permanente tentoonstelling staat in het kader van de kamp periode van Falstad. In het nabij gelegen bos is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Falstad.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

63.693717, 11.034726