TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Gonars

Op 23 februari 1942 werd het kamp bij Gonars geopend. De eerste transport van 5.343 gevangenen (waarvan 1.643 kinderen) arriveerde 2 dagen later. De meeste van hen waren Kroaten en Slovenen. Het totaal aantal geÔnterneerden in Gonars bedroeg ongeveer 7.000. Minstens 453 personen hebben het kamp niet overleeft.

Op 8 september 1943 werd het kamp gesloten nadat de capitulatie van Fascistisch ItaliŽ eenmaal een feit was. De kamp gebouwen werden vernietigd, het materiaal werd gebruikt voor de bouw van een lokale kleuterschool en het kampterrein veranderd in een weiland. Dit alles werd gedaan om welk spoor dan ook van het kamp te wissen.

In 1973 werd het Gonars Monument op de plaatselijke begraafplaats opgericht voor de slachtoffers. Het monument heeft de vorm van een gestileerde bloem, gemaakt van roestvrij staal. De kern bestaat uit 2 cirkelvormige crypten met kleine nissen voor de urnen van 453 kamp slachtoffers. Naast het monument is er weinig in de omgeving dat bewijs levert van een voormalig concentratiekamp in de regio.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

45.897154, 13.232839