Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Crashlocatie Mosquito B Mk XVl ML979 Dronten

HERDENKINGSPAAL 2 CRASH ROUTE OOSTELIJK FLEVOLAND.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verschillende vliegtuigen in Oostelijk Flevoland gecrashed. Tijdens het droogleggen van de polder, zijn vele van deze vliegtuigen gevonden en geborgen. In 2008 ontstond bij de Stichting 4 mei Herdenking Dronten het idee, om deze vliegtuigen te registreren, te beschrijven en om de vindplaatsen te markeren met een herdenkingspaal. Dit om een blijvende herinnering aan de Airgunners te realiseren en om een stukje geschiedenis die zich bij de drooglegging openbaarde, zichtbaar te maken.

De onthulling van de eerste paal was op 29 april 2011 aan de Eskimolaan in Dronten.
Herdenkingspaal 1 was daarmee de eerste van in het totaal 16 palen, die in 2011 door de Stichting 4 mei Herdenking Dronten zijn geplaatst.

Dit was een Mosquito uit het 109 Squadron dat afkomstig was van RAF Little Staughton. Het was onderdeel van de Pathfinder Squadrons en op de nacht van 27 november 1944 ging het op missie. Door motorproblemen crashte het vliegtuig, waarbij de piloot kon ontsnappen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Robert Brown
  • Foto's: Willem Visser
  • Stichting 4 mei Herdenking Dronten

52.493926, 5.802282

Neergestort in de bevrijdingsstrijd: Adrian heeft zijn vader nooit gekend, maar altijd gemist

dec2019

Neergestort in de bevrijdingsstrijd: Adrian heeft zijn vader nooit gekend, maar altijd gemist

Het is november 1944 als een Brits verkenningsvliegtuig neerstort in het IJsselmeer. Navigator Alfred Kitchen komt om het leven. Zijn vrouw is dan acht maanden zwanger. Maarten van Gestel zoekt haar nu 75-jarige zoon op. Zijn leven is getekend door het verlies. Maar dan doet zich een verrassende wending voor.

Lees meer