TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Werkkamp Danica

Kamp Danica werd in april 1941 geopend door de Ustaöe-beweging en was tevens het eerste Ustaöe kamp in het toenmalige Onafhankelijke Staat KroatiŽ. In de herfst van 1941 werd het kamp gesloten.

Op 29 april 1941 kwamen de eerste deportaties aan bij het kamp. Naar schatting zijn er tussen de 3.000 en 5.000 mensen naar Danica gedeporteerd. 2.500 van hen werden in het kamp permanent opgesloten. De populatie van Danice bestond voornamelijk uit Joden (600) en ServiŽrs die in het kamp dwangarbeid moesten verrichten.

In de periode juni - juli 1941 werd het kamp ontruimd en werd de gehele kamp populatie gedeporteerd naar vernietigingskampen, waaronder Jadovno, Stara Gradiöka en Jasenovac. In diezelfde periode werd er bepaald dat er geen gevangenen meer naar Danica gedeporteerd mochten worden.

Het kamp tegenwoordig:
Sinds 1981 staat er een monument in de vorm van een galg op de plek waar vroeger het kamp gestaan heeft. In het stadsmuseum van Koprivnica is een permanente tentoonstelling over het kamp te bezichtigen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: TracesOfWar.com