TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vernietigingskamp Jadovno

Dit kamp was in gebruik tussen juni en augustus 1941. Jadovno was het eerste vernietigingskamp dat zou worden opgericht door de Ustaöe.

Het kamp was in alle opzichte primitief te noemen. Er waren geen sanitaire voorzieningen aanwezig en de gevangenen van Jadovno werden gedwongen om in de buitenlucht te slapen. Drie maanden lang werden er dag in dag uit mensen op grote schaal in dit kamp vermoord. Duizenden Serviers en Joden werden levend in diepe ravijnen en putten gegooid, anderen vonden de dood door messen en knuppels. Naar schatting werden in die periode dat het kamp in gebruik was, 35.000 mensen om het leven gebracht. Na de oorlog vond men honderden op elkaar gestapelde lijken in de talrijke grotten die het gebied kent.

Tegenwoordig kan men deze 'putten des doods' bezichtigen. Wel is het aangeraden om een gids te nemen aangezien deze putten diep in de bossen bevinden. Het kamp monument werd in de laatste Balkan oorlog verwoest.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: TracesOfWar.com