Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Krijgsgevangenenkamp Groß-Hesepe (Emslandlager XI - Stalag VI C)

Van 15 juni 1938 tot september 1939 in gebruik als strafkamp. De Wehrmacht nam Groß-Hesepe in september 1939 over en werd veranderd in een krijgsgevangenenkamp (onderdeel van Stalag VI C).

Na de Duitse invasie in Polen werden Poolse krijgsgevangenen in dit kamp gedetineerd. In deze periode functioneerden Groß-Hesepe slechts als doorvoerkamp. In de zomer van 1940 volgden de Franse krijgsgevangenen. De Sovjet (per 1941) en Italiaanse krijgsgevangenen (per 1943) leden het meest in dit kamp, wat resulteerde in veel sterfgevallen. In april 1945 werd het kamp bevrijd door de Canadezen.

Na de oorlog werd Groß Hesepe doorgebruikt als gevangenis onder de naam: "Justizvollzugsanstalt Lingen I, Außenabteilung Groß Hesepe". In 1972 woedde er een grote brand in het complex waarbij veel orginele kampgebouwen afbrandde. Het complex is tegenwoordig nog steeds in gebruik.

Kamp Groß-Hesepe wordt gezien als één van de best bewaard gebleven Emslandlager kampen. Veel originele bouwwerken hebben de brand en tijd overleefd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Kaj Metz (1/2) Gabriele Cosini (3/4/5)