TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Franse Paratroeper

In het dorp Spier, vóór het hotel, staat een monument voor majoor Jean Salomon Simon en sergeant Claudius Campan; twee Franse soldaten van de Special Air Service, die omgekomen zijn tijdens Operatie Amherst op 11 april 1945.

De lichamen van Jean Salomon Simon en Claudius Campan zijn begraven op de Franse ere-begraafplaats in Kapelle, Zeeland.

Het monument is iets gewijzigd. De stok voor het monument is boven de plaquette geplaatst en daar boven is de helm bevestigd.

Verdere achtergrond
In de eerste dagen van april wordt een Duitse majoor met personeel ingekwartierd in café ten Buur, nu restaurant Schortinghuis, in Spier. Ze brengen tegenover het café langs de weg naar Beilen een stuk geschut in stelling. De Franse parachutisten zijn zeer verspreid ten oosten van de weg Beilen-Spier terecht gekomen. Ze vinden hun containers met materiaal terug. Vanuit de bossen leggen ze verschillende hinderlagen waarbij ze Duitsers doden en een paar krijgsgevangen maken.

In Spier vinden op dat moment geen gevechtshandelingen plaats. De Duitsers trekken op woensdag weg waarna de Fransen de kruising van Spier bezetten. De groep is inmiddels aangegroeid tot ruim 30 parachutisten waaronder de commandant van het 3e Regiment luitenant-kolonel de Bollardière.
De oud-burgemeester van Groningen, mr. Cort van der Linden, is ondergedoken in Wijster. Wanneer hij hoort dat Spier bevrijd is gaat hij er op de fiets naar toe. Hij treft daar de volledige staf van het 3rd French SAS Regiment aan. In opdracht van kolonel de Bollardière stelt hij een soort Ordedienst in om de nieuwsgierige burgers op een afstand te houden.
Majoor Jean Salomon Simon betrekt de door de Duitsers gebouwde geschutsstelling ten oosten van de weg vlak bij café ten Buur. Hij bestaat uit een kuil van ongeveer 4 meter met een borstwering van aarde. Daar zijn ook kolonel de Bollardière, sergeant Claudius François Campan en kapitein Gilbert Paumier.

Rond één uur naderen vanuit de richting Beilen een aantal overvalwagens met Duitse Fallschirmjäger. De Duitsers stapten de overvalauto's uit, en liepen hierna rechtop zonder speciale voorzorgmaatregelen te nemen richting de posities van de Fransen. Campan lag in stelling met de Bren, Bollo zei: "Je schiet op mijn bevel. Chemin en ik geef de brenschutter dekking.' Toen de eerste Duitsers op 50 meter afstand waren zei Bollo: 'Vuur.' Het wapen blokkeerde, Campan herlaadde, maar de Duitsers die hem gezien hadden sloegen terug. Een kogel trof de Brenschutter vol in z'n hoofd, majoor Simon die zijn wapen overnam onderging hetzelfde lot. Ongeveer een half uur later arriveert een Canadese eenheid van het 8th Reconnaissance Regiment bij Spier. Op het zelfde moment komen er Duitse versterkingen vanuit het westen uit het bos. Bij het zien van de Canadezen trekken de Duitsers zich snel terug. De Canadezen hebben de vijand niet achtervolgd, maar hebben snel de gewonden afgevoerd. De Franse dokter Pierre Dumas heeft intussen Simon zo goed mogelijk geholpen. De Canadezen brengen hem naar een ziekenhuis in Hoogeveen waar hij nog dezelfde avond overlijdt. Ook vinden zij in het bos de 14 lichamen van de gefusilleerde burgers. Volgens het rapport van de Canadezen waren de burgers eerst gemarteld voor ze doodgeschoten werden. Andere bronnen geven aan dat Franse parachutisten deze lichamen gevonden en geborgen hebben.

Jean Salomon Simon
Majoor
5 juni 1908

Onderscheidingen:
D.S.O (GB)
M.C. (GB)
Chevalier de la Legion d'Honneur (Fr)
Compagnon de la Liberation (Fr)
Bronzen Leeuw

Acties en campagnes:
Verzetswerk Shanghai 1941
Campagne Somalie 1943
Operatie Moses - Frankrijk 1944

------------------------------------------------------------

Claudius Campan
Sergeant
25 mei 1921

Onderscheidingen:
Bronzen Kruis

Acties en campagnes:
Campagne Tunesie 1940
Campagne Algerije 1942
Operatie Lampedussa - Italie 1943

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Eric vd Reek & Cornelis Reijntjes
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2, 3), Cornelis Reijntjes (4, 5)
  • Amherst, Roger Flammand

Gerelateerde boeken

Operatie Amherst

52.818361, 6.466886

Franse parachutist Maurice le Noury overleden

jan2019

Franse parachutist Maurice le Noury overleden

Maurice le Noury, die in de Tweede Wereldoorlog als Franse parachutist vocht bij Spier, is op 97-jarige leeftijd overleden. Le Noury bezocht meerdere malen de herdenking bij het Monument van de Franse parachutisten.

Lees meer