TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Festung Krakau - Fort 47a Wegrzce

Het pantserfort 47a Wegrzce is in de periode 1892-1896 gebouwd als onderdeel van de Oostenrijks-Hongaarse Festung Krakau. 47a Wegrzce wordt gezien als hét best bewaard gebleven Oostenrijk-Hongaarse fort in Europa.

Dit fort was tevens een van de grootste en sterkste forten rond Krakow. 74a Wegrzce had 8 pantserkoepels (waaronder 3 zware geschutskoepels en 5 observatiekoepels). Het merendeel van de bepantsering werd in 1920 ontmanteld en gebruikt voor Poolse pantsertreinen tijdens de Pools-Russische oorlog. Ook werd het fort tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gespaard. Tijdens de bezetting haalden de Duitsers alles wat los en vast zat uit het fort om vervolgens elders te hergebruiken. In januari 1945 centreerden de Duitse verdediging van Krakow in dit fort en hielden het 3 dagen uit tegen de oprukkende Rode Leger. De gevechten waren zeer intens en tot op de dag van vandaag draagt het fort nog de littekens van die periode.

Sinds 2005 heeft het Poolse transport bedrijf Equus S.A. haar hoofdkwartier in dit fort gevestigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Red Storm On The Reich
Stalingrad to Berlin