TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Pustkow

Kamp Pustków was van 1940 t/m 1944 in gebruik. In die periode kent het kamp de volgende functies:

1940 - 1941: Werkkamp. (Kamp 1)
1941 - 1942: Krijgsgevangenkamp voor Russen. (Kamp 2)
1942 - 1944: Werkkamp. (Kamp 3)

Op de plek die later zou uitgroeien tot één van de wreedste concentratiekampen van Polen, was in eerst instantie een SS-trainingskamp gepland. Voor de bouw hiervan werden lokale burgers gebruikt (vaak joden). De condities waren ondragelijk en de meeste van hen overleden al in de eerste paar maanden. De overlevenden werden ter plekke geëxecuteerd.

Ook de Russen die het jaar daarop in een tweede kamp (dat enkel uit prikkeldraad versperringen bestond) gevangen werden gezet, hadden het niet veel beter. Slechte leefomstandigheden (met name de strenge winter van 1941/1942) brachten bij vele de dood. De overlevenden werden ter plekke geëxecuteerd.

Een derde kamp werd in september 1942 opgericht voor Poolse dwangarbeiders die gedwongen werden om aan de ontwikkeling van de V-2 te werken. In deze periode kregen Poolse partizanen één intacte V-2 raket in handen die in het geheim via Warshau naar London werd gesmokkeld. In Augustus 1944 werden de 3 kampen geëvacueerd en vernietigd. De overlevenden werden naar andere kampen overgebracht.

Het exacte dodenaantal van Pustków is niet bekend, maar men schat dat er zeker 15.000 mensen (waarvan 5.000 Russische krijgsgevangenen, 7.500 joden en 2.500 Polen) hier zijn omgebracht.

Het kamp tegenwoordig:
Tegenwoordig kan men op de voormalige kampcomplex verschillende monumenten en de fundamenten van kampgebouwen (o.a. het crematorium) bezichtigen. Het gebied is één groot massagraf. Regelmatig komen door zware stormen menselijke resten naar boven.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken