Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Ostwall Museum

Dit museum belicht de geschiedenis van de Ostwall - een Duitse verdedigingslinie ter verdediging van de Duitse oostgrens. Het museum mag dan klein zijn (1 grote ruimte), maar herbergt wel een grote collectie persoonlijke documenten, helmen, wapens, medailles en bodemvondsten uit de regio. Ook kan men vanuit dit museum een rondleiding krijgen door de ondergrondse gangen van Festungwerk 717.

Het Ostwall museum is voorzien van een kleine restaurant en souvenir winkel.

Op het gratis toegankelijke buitenterrein staan o.a. een Russische T-34 tank en diverse artillerie. Ook zijn er een anti-tankgreppel en resten van betonnen anti-tank versperringen. Festungwerk 717 bestaat bovengronds uit een heuvel met daarop een aantal gietijzeren koepels, resten van loopgraven en prikkeldraad.

Bij de entree kunt u diverse soorten tickets kopen, voor het museum en/of voor het ondergrondse bunkercomplex. Alleen met een gids kunt u toegang krijgen tot de binnenzijde van Festungwerk 717. Deze bunker sluit tevens aan op het 32km lange gangenstelsel dat de diverse bunkers van de Oder-Warthe-stelling ondergronds met elkaar verbindt.

Er is de keuze uit diverse rondleidingen en vertrektijden. U betaalt een toegangsprijs per persoon en een apart bedrag voor uw gids. De prijs van de gids is afhankelijk van de duur van de rondleiding. Een privťgids is mogelijk en vertrekt gelijk na betaling. U kunt uit kostenoverwegingen aansluiten bij een door de gidsen samengestelde groep. De prijs van de gids wordt dan gedeeld door het aantal deelnemers. Let wel op de taal van de gids: Russisch, Pools, Duits en/of Engels zijn mogelijk.

De korte tours van >1u brengen u o.a. naar de binnenzijde van Festungwerk 717. Hier ziet u o.a. de radiokamer, munitieopslag, de slaapvertrekken van manschappen, maar ook het vloeistof-reservoir van de vlammenwerper die op een van de koepels was gemonteerd en die een bereik had van 60 meter over 360 graden.

Tours van 1,5-2,5u (aanrader!) brengen u via de binnenzijde van Festungwerk 717 en diverse trappen zo'n 30 meter onder de grond. Door lange betonnen gangen loopt u naar het nabijgelegen Festungwerk 716. In de vrij vochtige gangen (met een constante temperatuur van zo'n 10 graden) vindt u o.a. rails met een lorrie voor munitietransport, hoge opslagruimtes, maar ook een hospitaal en slaapvertrekken van manschappen. Buiten bij Festungwerk 716 komt u weer bovengronds en hier eindigen deze tours. Binnen 15 minuten loopt u op eigen gelegenheid langs een onverhard pad terug naar het restaurant, maar er pendelt ook een na-oorlogse Russische open vrachtwagen die u tegen een klein bedrag weer terug rijdt.

Langere tours (3-6uur) zijn veel van hetzelfde en brengen u naar bunkers verder weg in het 32km lange gangenstelsel.

Beoordeling: erg goed (max. bezoektijd = 3 uur)

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bart Jagtenberg & Kaj Metz
  • Foto's: Bart Jagtenberg (1), Kaj Metz (2, 3, 4, 5)

52.371764, 15.506256