TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vernietigingsinstituut Slot Hartheim

Vanaf mei 1940 t/m december 1944 werden hier naar schatting 30.000 mensen vermoord. De slachtoffers werden door dodelijke injecties en vergassing om het leven gebracht.

Gedurende deze verschrikkelijke periode werd er een gaskamer, mortuarium en crematorium als bijgebouw neergezet. Onder de slachtoffers bevonden zich vooral psychologische patiŽnten en gehandicapten, maar ook concentratiekamp gevangenen.

Het slot tegenwoordig:
Tegenwoordig kan men een documentatie centrum en gedenkplaats in het slot bezichtigen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

Deel opgepakte mannen bij Amsterdamse razzia proefpersoon voor gaskamers

17feb

Deel opgepakte mannen bij Amsterdamse razzia proefpersoon voor gaskamers

Vermoedelijk 150 Nederlandse Joden zijn door de nazi's als 'proefpersoon' gebruikt voor de gaskamers. Het gaat om de mannen die in 1941 werden opgepakt tijdens de razzia's in Amsterdam. Historicus Wally de Lang beschrijft het in haar boek 'De razzia's van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. Het lot van 389 Joodse mannen'. Slechts twee van hen overleefden de oorlog.

Lees meer

Fotoverslag nazi-euthanasiecentrum Hartheim

nov2013

Fotoverslag nazi-euthanasiecentrum Hartheim

In de periode 1939-1945 werden tussen de 250.000 en 300.000 gehandicapten vermoord in zogenaamde euthanasiecentra verspreid over heel Duitsland en Oostenrijk. Met 18.000 doden was Slot Hartheim in Oostenrijk het meest effectieve euthanasiecentrum. Afgelopen september bezocht STIWOT-forumlid Koos het kasteel dat nu een Lern- und Gedenkort is.

Lees meer