TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Ahrensbök

Het concentratiekamp Ahrensbök behoort tot een van de eerste concentratiekampen opgericht door Nazi-Duitsland. Direct na de machtsovername begonnen de nationaal-socialisten met het oppakken van politieke tegenstanders die zonder enige gerechtelijk bevel of wettelijke grond gevangen werden gezet. Dit waren vooral mensen die actief waren binnen de KPD en de SPD maar ook vakbondleden en Joden.

Toen de gevangenissen in de omgeving al snel overvol raakten, werd hier in Ahrensbök/Holstendorf een concentratiekamp ingericht. Het gebouw werd in 1883 gebouwd als villa van de directeur van de plaatselijke suikerfabriek en had tot 1933 al verschillende bestemmingen gehad.

Vanaf 3 oktober tot en 5 december 1933 zaten hier totaal circa 300, en tegelijkertijd zo'n 70 gevangenen opgesloten. Ze werden gedwongen om te werken in de wegenbouw en mishandelingen door de SA bewakers waren aan de orde van de dag. In december 1933 werden de gevangenen overgeplaatst naar een gebouw aan de Plöner Straße (in het centrum van Ahrensbök) en daarna diende het gebouw als lesruimte voor studenten van de SA. In 1936 begon men in de omgeving met het grootschallig verbouwen van vlas waarvoor in de oorlogsjaren ook massaal dwangarbeiders uit de bezette landen werden ingezet. Het gebouw werd toen gebruikt als woonruimte en kantoor voor de beheerder van deze activiteiten.

Het kamp tegenwoordig:

In 2001 werd het gebouw een herdenkings- en leerplek met exposities over de geschiedenis- en de periode van toen. Een andere tentoonstellingsruimte in het monument herdenkt de dodenmarsen van gevangenen uit de concentratiekampen Auschwitz-Fürstengrube en Mittelbau-Dora naar Ostholstein die Ahrensbök in april 1945 passeerden.





Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Wilco Trumpie

Gerelateerde boeken

54.0261, 10.5936