Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Burcht Hohnstein

De burcht van Hohstein heeft gedurende de interbellum en Tweede Wereldoorlog 2 functies bekleed, namelijk als concentratiekamp en krijgsgevangenkamp.

KZ Hohnstein (1933-1934)
KZ Hohnstein was tussen 14 maart 1933 en 25 augustus 1934 in gebruik. Het kamp was opgericht in de burcht van Hohnstein. De 5.600 gevangenen (voornamelijke communisten) werden ter werk gesteld in de steengroeve. Vele van hen stierven als gevolg van mishandeling of pleegden zelfmoord.

Oflag IV-A Hohnstein (1939-1945)
Oflag IV-A werd op 1 oktober 1939 geopend om een groot aantal gevangen genomen Poolse generaals en stafleden op te vangen. Veel van hen werden op 15 mei 1940 overgebracht naar Oflag IV-B Koenigstein. In april 1945 werd het kamp bevrijd.

De burcht tegenwoordig:
Tegenwoordig is er een documentatie centrum in de burcht gevestigd die de geschiedenis van KZ Hohnstein belicht en haar slachtoffers herdenkt. Verder is burg Hohnstein een museum, restaurant en hotel.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Christian König (1), Fedor de Vries (2, 3, 4, 5)

Gerelateerde boeken