TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Kislau

KZ Kislau was opgericht in het slot van Kislau en behoorde tot één van de eerste Nazi-concentratiekampen. Van 21 april 1933 tot 1 april 1939 was het in gebruik. Bijzonder aan dit kamp is dat het onder supervisie van de Ministerie van Binnenlandse zaken in Baden bleef, in tegenstelling tot andere vroege concentratiekampen die onder de IKL kwamen te staan.

De omstandigheden binnen in het kamp waren veel beter dan die van de IKL kampen. Zo kregen de gevangenen medische zorg en goed te eten, ook was bezoek van vrienden en familie toegestaan. Deze afwijking binnen het concentratiekamp systeem is te danken aan het feit dat noch de SA, noch de SS de leiding over het kamp had. Sinds eind 1934 werden ook Duitse vreemdelingen legionairen in het kamp ondergebracht, omdat zij in de ogen van de nazi's politiek onbetrouwbaar waren. Begin april 1939 werd het kamp gesloten en de gevangenen overgebracht naar KZ Dachau.

Het kamp tegenwoordig:
Op de binnenplaats van het kasteel staat een gedenksteen ter nagedachtenis aan de concentratiekamp en de nazi-terreur.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

49.216389, 8.644722