TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brug La Roque

Tekst bij de brug :

Vernietiging van de La Roque Bridge
"De Maas in het Net"

Voortgezette Operatie Cobra, het Amerikaanse leger kwam richting Coutances via Périers en Saint-Lô. Het was de bedoeling om het schiereiland Cotentin af te snijden op de "Sienne" riviermond, om de resterende Duitse troepen in dew val te lokken in het midden-westelijke gedeelte van het schiereiland.

Dit is de reden waarom de geallieerde luchtstrijdkrachten zo'n enorme vuurkracht in het vernietigen van de La Roque brug stopten. Dit was de laatste mogelijke route van de vijand in de richting Granville, Avranches, en Bretagne .

Meer dan twintig bombardementen waren nodig om drie bogen van de La Roque brug te vernietigen; verschillende soorten vliegtuigen werden gebruikt: duikbommenwerpers en middelgrote "Marauders".

Een Canadese piloot verloor zijn leven tijdens een van de duikvluchten op de brug, welke is gelegen in een afgesloten vallei.

Toch werd de strategische doelstelling niet bereikt, omdat het deel van de brug over de "Soulles" River intact gebleven; hierdoor bleven Duitse troepen in staat om de rivier over te steken en te ontsnappen via de Orval weg naar Hyenville en Granville.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: STIWOT
  • Foto's: Bertrand Nollet

49.019383, -1.505842