TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zigeuner Interneringskamp Marzahn

Met de zomer olympische spelen 1936 in aantocht, vonden de Nazi-bestuurders het nodig om Berlijn te 'verlossen' van ongewenste elementen. Ter oplossing van dit probleem werd in mei 1936 een zigeunerinterneringskamp (Zigeunerrastplatz Marzahn) in het Berlijn-Marzahn district opgericht.

Meer dan 600 zigeuners en 'zigeuner bastaarden' worden opgepakt. Tegen het einde van 1937 was dit aantal gedaald naar 400, vele waren namelijk de stad en vaak zelf het land uit gevlucht. In december 1937 veranderd de situatie drastisch, zigeuners werden namelijk vanaf toen als asociaal beschouwd en zodoende dus een gevaar voor de samenleving. Tegen het einde van september 1938 was het aantal gedetineerden weer opgelopen naar 852. Velen van hen kwamen uiteindelijk in kamp Dachau terecht. In 1939 werd het zigeunerkamp opgeheven. De levensomstandigheden in dit kamp moeten verschrikkelijk zijn geweest.

Het kamp tegenwoordig:
Van het kamp zelf is niks meer over. Wel word er jaarlijks een herdenking gehouden op de Marzahner Parkfriedhof in nagedachtenis aan de zigeuners die vanuit Marzahn uiteindelijk in de vernietigingskampen zijn terechtgekomen en nooit meer terug kwamen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken