TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Achterhoeks Museum 1940-1945

Dit museum is met ingang van 21 december 2015 definitief gesloten.

In het midden van de Achterhoek tussen Doetinchem en Vorden kunt U een bijzonder museum vinden. Een unieke collectie van prachtig materiaal uit de periode 1933 tot en met 1945.

Al het materiaal is bijeengebracht door iemand die na de oorlog is geboren, maar die tijdens het verzamelen van dit materiaal gefascineerd raakte door de verhalen achter de objecten.

In het museum zijn dan ook vele bijzondere objecten, uniformen, foto's en documenten te zien. Levensechte opstellingen met soldaten, de zgn. diorama's geven een realistisch beeld van de situaties gedurende die vijf donkere oorlogsjaren.

Een reis door de tijd.
U begint het bezoek met de opkomst van Hitler Duitsland compleet met veel symboliek van de Nazi partij. Nederland voelt de dreiging van Hitler Duitsland en gaat zich mobiliseren. Het sterk verouderde Nederlandse leger blijkt echter geen partij tegen de modern uitgeruste aanvallers. Een cafeetje in de mobilisatietijd 1939-1940 en een nagebouwde stelling aan de IJssel geven een indruk van die tijd. De Duitse bezetter marcheert Nederland binnen en vijf lange moeilijke jaren gaan beginnen.

Op de hoek van de straat staat een NSB-er met zijn krant 'Volk en Vaderland' in de hand. Een winkeltje in oorlogstijd geeft een goed beeld van alle dagelijkse problemen waarmee de burgers te kampen hadden. Koffie, thee, tabakssurrogaten. Sunlight zeep en papiertouw, kortom allerlei spullen die u het gevoel geven dat u in de tijd teruggaat. Ook de distributie wordt begrijpelijk uitgelegd.

Geallieerde en Duitse vliegeniers en ook Luftwaffe soldaten, Engelandvaarders, en het verzet krijgen uitgebreid aandacht. Het werken voor de Duitse bezetter in de OT ofwel Organisation Todt.

In een nagebouwde barak krijgt U een indruk van de Jodenvervolging en de concentratiekampen. De fiets met massieve banden ontbreekt ook niet, er is van echt alles wat te zien. 17 september 1944; 'De slag om Arnhem'. En natuurlijk de bevrijding van Nederland.

Dit museum is met ingang van 21 december 2015 definitief gesloten.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jean Kreunen
  • Foto's: Jean Kreunen & Alex Ossel

52.052281, 6.309763

Museum 1940-1945 Hengelo sluit definitief de deuren

dec2015

Museum 1940-1945 Hengelo sluit definitief de deuren

Het Museum 1940-1945 in Hengelo heeft zondag definitief de deuren gesloten. Dat meldt Omroep Gelderland. Het museum draaide op vrijwilligers en trok jaarlijks zoín vijfduizend bezoekers. De laatste weken kwamen nog vele honderden mensen een kijkje nemen naar de collectie.

Lees meer

Laatste maand aangebroken voor Achterhoeks Museum 1940-1945

nov2015

Laatste maand aangebroken voor Achterhoeks Museum 1940-1945

Velen hebben de afgelopen weken nog een bezoek gebracht aan het museum nu het nog kan. Zondag 20 december om 17.00 uur sluit het oorlogsmuseum in Hengelo definitief. Ook omroep Gelderland gaat nog uitgebreid aandacht aan het museum besteden omdat ze het jammer vinden dat de collectie naar Overloon in Brabant gaat verhuizen.

Lees meer