TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Militaire Begraafplaats Willemstad

De Belgische erebegraafplaats in Willemstad (Moerdijk) herbergt de graven van 159 Belgische militairen. Op het ereveld is een abstracte gedenksteen van beton geplaatst. De gedenksteen is 1 meter hoog, 3 meter breed en 3 meter diep. Op de gedenksteen zijn de namen van de 159 Belgische militairen aangebracht.

De Belgische erebegraafplaats herinnert de inwoners van Willemstad (Moerdijk) aan de ruim 200 Belgische militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld toen hun schip in de buurt van Willemstad op een mijn liep. De erebegraafplaats is ingewijd op 14 april 1950 en officieel opengesteld op 29 mei 1950. In 1963 zijn twee gedenkstenen aan het monument toegevoegd.

Links onder het kruis staat vermeld:
HIER RUSTEN 134 BELGEN
Gevallen voor hun vaderland en het onze
30 mei 1940


Aan de rechterkant onder het kruis staat deze zelfde beschrijving in de Franse taal geschreven:

Ici reposent 134 Belges
Morts pour leur patrie et la nŰtre
30 mai 1940


Op de plaquette die naast het hekwerk aan de ingang van deze rustplaats is geplaatst staat het navolgende beschreven:
BELGISCH MILITAIR EREHOF 1940

Hier bevindt zich het gemeenschappelijk graf van 159 in de Tweede Wereldoorlog in Nederland gesneuvelde Belgische militairen. De meeste van hen werden na de capitulatie van BelgiŽ op 28 mei 1940 door het Duitse leger in de omgeving van Gent krijgsgevangen gemaakt. Vandaar werden zij overgebracht naar Zeeuws-Vlaanderen om vervolgens met 4 schepen op transport te worden gesteld naar een krijgsgevangenkamp in Duitsland. De route liep van de Westerschelde via het kanaal door Zuid - Beveland en de Oosterschelde naar het Hollands Diep. Ter hoogte van Willemstad voer de "Rhenus 127 " op 30 mei 1940 over een Duitse magnetische mijn, waardoor de naar schatting met meer dan 1.200 krijgsgevangenen overvol gepakte rijnaak midscheeps explodeerde, in tweeŽn brak en zonk. Hoewel de meeste krijgsgevangenen zich wisten te redden en in Willemstad en omgeving liefdevol werden opgevangen en verpleegd, verdronken bijna 200 Belgische militairen van wie de meesten hun laatste rustplaats kregen op deze Erehof.

De oorspronkelijk begraafplaats was echter te klein en moest opnieuw worden aangelegd. Op 14 april 1950 werd het ingewijd en op 29 mei van dat jaar, Tweede Pinksterdag, werd een monument van Frans kalksteen onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers die er begraven liggen. Later werden nog elders in Nederland gesneuvelde Belgische militairen op deze plaats bij gezet.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)