TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument van de Grijze Bussen

Gedurende het euthanasieprogramma ‘Aktion T4’ werden in geheel Duitsland een aantal identieke grijze bussen ingezet om patiënten vanuit hun instelling te transporteren naar één van de zes plaatsen waar zij vergast werden. Meer dan 70.000 mensen zijn op deze manier naar hun dood gebracht.

Het monument (Denkmal der Grauen Busse) bestaat uit twee bussen van beton, van gelijke grootte als de oorspronkelijke bussen. Op de bussen staat de vraag van één van de patiënten: "Wohin bringt Ihr uns?"

Eén van de twee betonnen bussen staat op een vaste plaats bij de toenmalige instelling Weißenau bij Ravensburg, waarvandaan 619 mensen zijn getransporteerd. De tweede bus wordt op verschillende plaats in het land gezet, waarbij er geen planning is wanneer de bus op een andere plaats wordt neergezet. Dit kan na enkele maanden maar ook pas na enkele jaren zijn, afhankelijk van de opbrengst van donaties.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

47.764848, 9.597942