TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Generaal Augustin Edouard Michel du Faing d'Aigremont

Dit monument herdenkt generaal Augustin Edouard Michel du Faing d'Aigremont, bevelhebber van de Belgische verdedigers van Namen in 1914.

Augustin Edouard Michel (Charleroi 1855) deed zijn middelbare studies aan het atheneum in Charleroi, ging vervolgens naar de Militaire school en volgde de cursus "Speciale Wapens". Hij klom op tot alle rangen van artillerie. Hij specialiseerde zich in de delicate studie van artilleriestukken van groot kaliber en bekleedde in 1910 op briljante wijze de functie van directeur-generaal artillerie onder het Ministerie van Oorlog.
In 1912 werd hij generaal en in 1913 kreeg hij het bevel over de 4de Legerdivisie en werd militair gouverneur van de Versterkte Stelling van Namen.

In augustus 1914, ondertussen luitenant-generaal, verdedigde hij Namen met de hulp van het Franse 5de leger doch door de overmacht van de Duitsers trokken zij zich tijdig terug.
Via Bioul en Sosoye, in de Entre-Sambre-et-Meuse, wist een groot deel van de 4de Leger-divisie en vestingtroepen aan de Duitsers te ontsnappen en Frankrijk te bereiken. Ze bereikten Antwerpen over zee via Le Havre en Oostende. De 4de Divisie kreeg de opdracht om de Dendermondse lus te verdedigen om de Belgische terugtochtlinies te beschermen.
Vervolgens nam luitenant-generaal Michel deel aan de slag aan de IJzer en bezette het front tussen Tervate en Kaaskerke met de 4de Legerdivisie tot zijn terugtrekking op 26 oktober 1914 achter de dijk van de spoorlijn van Nieuwpoort naar Diksmuide.
Op 19 september 1915 raakte hij gewond bij Ramskapelle. Van december 1914 tot 1918 vocht de 4de Legerdivisie bij Merckem, Woumen, Clercken, Handzame, Kortemark en Zarren.
In september 1918, tijdens de Eerste Slag om Vlaanderen, viel de 4de Divisie aan in de sector Diksmuide. Tijdens de Tweede Slag om Vlaanderen (Slag bij Torhout-Tielt) in oktober 1918 voerde hij het bevel over de noordelijke groepering van de aanval, bestaande uit de 1ste , 4de en 10de Belgische divisies en de Belgische cavaleriedivisie. Deze slag leidde ertoe dat de Duitsers vanaf 18 oktober 1918 loslieten tussen de zee en de Leie.
Michel nam deel aan het algemene offensief van de geallieerden waardoor hij op 8 november 1918 de Schelde overstak en de stad Gent bereikte.
Als beloning voor zijn eminente verdiensten tijdens de oorlog van 14-18 werd hij door koning Albert I tot baron benoemd en gemachtigd om aan zijn naam de woorden "Faing d'Aigremont" te verbinden.
Na de oorlog tot zijn pensioen in 1920 voerde hij het bevel over de Belgische troepen die het Rijnland bezetten.




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.456012, 4.862407