TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Begraafplaats Doodgeschoten Inwoners

Op 21 augustus 1914 werden 211 inwoners van Andenne doodgeschoten door de Duitsers. Zij liggen op deze oorlogsbegraafplaats begraven.

De feiten
Gefrustreerd omdat de opmars naar de forten van Namen vertraagd werd doordat de Belgische troepen de brug over de Maas hadden opgeblazen, namen de Duitse troepen onredelijke wraak op de inwoners van Seilles en Andenne. Onder het mom dat vrijschutters de Duitse soldaten beschoten hadden, werden op 20 en 21 augustus zo’n 800 mannen, vrouwen en kinderen samengedreven op de Place des Tilleuls. Ongeveer 200 mannen werden willekeurig uit de groep gehaald, afgevoerd naar de Quai Pastor aan de Maas en per dozijn neergeschoten. Dezelfde avond en de volgende dag werden in de buurt massagraven gegraven om de li-chamen van de geëxecuteerden te verzamelen. De lijken waren echter moeilijk te identificeren en na de oor-log bestonden er nog steeds twijfels over het exacte aantal inwoners van Andenne die op deze plaats werden gedood en begraven.

Over het monument
Vanaf de eerste oorlogsjaren bloeiden hier kruisen en gedenkplaten. In februari 1919 werd een comité sa-mengesteld om een herinneringsmonument op te richten en de noodzakelijke gelden in te zamelen. Koning Albert I kwam op 8 augustus 1919 eer betonen aan de slachtoffers. In 1920 werd de plaats op basis van de plannen van architect René Garant heringericht. De muur waartegen de inwoners waren neergeschoten, bleef behouden. Voor deze muur werd een elegante stele met de afbeelding van een Vredesengel geplaatst. Ze houdt de martelaarspalm in de hand en wijst met de vinger naar de tekst: ‘A nos concitoyens lachement assa-sinés par les hordes teutonnes le 21 aout 1921’, [‘Aan onze medeburgers die op 21 augustus 1921 laffelijk zijn vermoord door de Duitse horden’]. De namen en de leeftijd van de slachtoffers werden op de hardstenen randen van de bloembedden gegraveerd. Het geheel is omgeven door een hek in ‘art deco’-stijl.
De begraafplaats, die bij de inwoners gekend is als ‘le cimétière des fusillés’, werd op 21 augustus 1920 inge-huldigd. Ze werd in september 1993 geklasseerd en wordt tot op de dag van vandaag perfect onderhouden. De oorspronkelijke plaatsbenaming Quai Pastor werd hernoemd naar Quai des Fusillés.

Bron:
Axel Tixhon & Mark Derez (red.), Martelaarssteden. België, augustus-september 1914: Visé, Aarschot, Andenne, Tamines, Dinant, Leuven, Dendermonde, Presses Universitaires de Namur, Namen, 2014
Tixhon, A., Brassinne, M. & Bragard P., La province de Namur au coeur de la grande guerre. Guide du visiteur., Service Patrimoine culturel/Fédération du Tourisme de la Province de Namur, 2014.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Wikimedia Commons
  • Axel Tixhon & Mark Derez (red.), Martelaarssteden. België, augustus-september 1914: Visé, Aarschot, Andenne, Tamines, Dinant, Leuven, Dendermonde, Presses Universitaires de Namur, Namen, 2014
  • Tixhon, A., Brassinne, M. & Bragard P., La province de Namur au coeur de la grande guerre. Guide du visiteur., Service Patrimoine culturel/Fédération du Tourisme de la Province de Namur, 2014.