TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Iers Vredespark Mesen

Op 1 november 1914 werd Mesen na de Eerste Slag om Mesen, door de Duitsers bezet. In 1916 werden de Duitse stellingen ondermijnd en in juni 1917 werden deze tot ontploffing gebracht. Daarna barstte de Tweede Slag om Mesen los (van 14-17 juni 1917) en werd Mesen door Nieuw-Zeelandse troepen heroverd. Vanaf april tot 28 september 1918 kwam Mesen, na het Lenteoffensief, weer in Duitse handen, maar in november van dat jaar werd het bevrijd.

Het Iers Vredespark in Mesen vormt sinds 1998 een nationaal gedenkteken voor Ierland in de Westhoek. De ronde ruwstenen toren, 30 meter hoog, is een typisch Iers symbool en herdenkt alle Ierse soldaten die sneuvelden tijdens WO I. In de toren zijn de 'war memorial books' van John French (1922) terug te vinden met de namen van ca. 49.000 Ierse slachtoffers.
Het Vredespark verwijst ook naar de Mijnenslag van 1917. Toen streden de katholieke ‘16th (Irish) Division’ en protestantse Ierse soldaten '36th (Ulster) Division' zij aan zij.

De toren staat in een aangelegd 'vredespark'. Langs het pad naar de toren staan 4 zuilen met de tekst op een bronzen plaat:
‘Vredespark van het Ierse Eiland.
Deze vredestoren, ter nagedachtenis van allen van het Ierse Eiland die in de
Eerste Wereldoorlog vochten en sneuvelden
Werd opgericht door ‘A Journey of Reconciliation Trust’
Met de steun van de bevolking van Mesen,
Deze gedenkplaat werd onthuld op 11 November 1998 door
President Mary McAleese, in aanwezigheid van Zijn Majesteit Koning Albert II,
En Hare Majesteit Koningin Elizabeth II’.
Deze tekst wordt op de 3 andere zuilen herhaald in het Frans, Engels en Iers.

Rechts langs het toegangspad liggen 9 platte stenen met gedichten.
Op 3 zuilen met afgeschuind bovenvlak staan het aantal gesneuvelden, gewonden en vermisten van de 3 divisies.vermeld.
Op 4 rechthoekige, rechtopstaande zuilen zijn de namen van de 4 provincies van Ierland verticaal gegrift. Aan de zuidelijke rand ligt een onvolledige cirkelvormige aarden wal.

Bron : Onroerend Erfgoed

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck