TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stützpunkt 125 - Marineküstenbatterie Prinz Heinrich

De Marineküstenbatterie Prinz Heinrich was de eerste batterij die aan de Kanaalkust werd gevestigd (27 juli 1940). Oorspronkelijk was de batterij bestemd om de Duitse invasie van Groot-Brittannië te ondersteunen. Tot en met 1943 werd de batterij ingezet tegen de Engelse kust en vijandelijke schepen in het Kanaal.

De batterijcommandant was Kapitänleutnant Natzmer. De oostelijke sectie stond onder bevel van Leutnant Bremmecle; de westelijke sectie onder Leutnant Lehmann.

In 1943 werd de batterij naar Leningrad overgeplaatst en vervangen door de Marineküstenbatterie Grosser Kurfürst.

De vuurleidingsbunker (SK Leitstand) was verder naar het binnenland gelegen, op de Mont Vasseur. De versterkte positie vertrouwde op verscheidene observatieposten langs de gehele kust: Bastion XII in Calais (Peilstand 1), Cap Blanc-Nez (Peilstand 3), Mont de Couple, Le Portel (Peilstand 4) en Sangatte.

De meest opmerkelijke bunker kan op het terein van de Ferme Bara gevonden worden. Dit was de ziekenhuisbunker (Sanitätsbunker). In aanvulling op de operatiekamer, voorzien van wandtegels, kan de naam "Sanitätsbunker Prinz Heinrich" boven de ingang gevonden worden. Op de Ferme Martel en Ferme Stival kunnen de personeels- en munitiebunkers, als ook de open beddingen voor de twee stuks zwaar geschut worden gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)