TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Portugees Monument La Couture

Dit prachtige monument herdenkt de Portugese soldaten die in Frankrijk zijn gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog.

Van 9 tot 11 april 1914, op een front van Touret (Richebourg) tot Zelobes (Vieille-Chapelle) probeerden Portugese troepen (13e en 15e divisies), Britse troepen (11e Cyclist Regiment, 1/5th King Own Royal Lancasters, Kings Eduard Horses) en Schotse troepen (4th Seaforth Highlanders) de Duitse opmars te stoppen.
Aan de achterzijde van de eerste linie, de reduit, werd een betonnen en met prikkeldraad versterkte burcht verdedigd door de troepen van kapitein Bento Roma. Om 16.30 uur bevonden de Duitsers zich voor de reduit. De witte vlag werd op 10 april kort voor de middag gehesen. Er bleven nog 168 Portugese en 77 Britse soldaten over.

Het Portugees monument staat op een perceel van 25m², dat aan Portugal werd geschonken door de gemeente. Het werd ingehuldigd in 1928 in aanwezigheid van de Portugese autoriteiten en maarschalk Joffre. Het bronzen en marmeren beeldhouwwerk is het werk van beeldhouwer A. Teixeira Lopez.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Frank Wauters
  • Foto's: Patrick Mestdag