TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum KZ Sonnenburg

KZ Sonnenburg was een Duitse concentratiekamp dat hier tussen 1933 en 1945 gestaan heeft. Het kamp werd in maart 1945 bevrijd door het Rode Leger. Tegenwoordig staat hier een museum ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit kamp.

KZ Sonnenburg was een werkkamp. Een gedeelte van het oude kampcomplex, bestaande uit werkplaatsen, overkappingen, betonnen verharding en enkele gebouwen, staat op moment van bezoek te koop (sept. 2019). Buiten het kampcomplex, aan de voorzijde van het oude concentratiekamp, is een vrij nieuw museum. Aan de buitenzijde van het museum zijn diverse gedenkplaten gemonteerd.

Het kampcomplex is toegankelijk, maar alleen na bezoek aan dit museum. De originele betonnen palen met prikkeldraad zijn voor een groot deel nog aanwezig. Tevens is er op het kampcomplex nog een gebouw aanwezig waar bij een zijmuur executies plaatsvonden. Aan de buitenkant, links van het oude kampcomplex, is tegenwoordig een gevangenis voor Poolse criminelen. Rechts van het kamp is nu een autosloperij gevestigd, dat gebruik maakt van de oude kampomheining.

Kijk op de site voor openingstijden. Hoewel niet noodzakelijk, is het is aan te raden om vooraf te bellen of het museum open is. Vanwege het geringe aantal bezoekers, is er soms niemand aanwezig. De beheerders wonen in het dorp. Er wordt hier Pools, Duits en Engels gesproken.

Beoordeling: middel (max. bezoektijd = 1,5 uur)

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bart Jagtenberg & Kaj Metz
  • Foto's: Bart Jagtenberg

Gerelateerde boeken

52.565343, 14.81142