TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Oorlog in de Peel

Geschiedenis
Dit is het privťmuseum van Edie Pouwels. Zijn opa gaf in de oorlog een deserterende Duitse soldaat een setje burgerkleding. De Duitse uitrusting mocht hij houden. Na de bevrijding kwamen daar spullen van Engelse soldaten bij. De verzameling werd overgedragen van vader op zoon en later nogmaals om zo bij Edie uit te komen. In 2000 werd het huidige museum geopend. Een week na de opening kon de Dodge niet meer binnen staan. Er werden door de lokale bevolking zo veel nieuwe spullen aangeleverd dat daar geen plaats meer voor was.

Bijzonderheden
De wens van Edie's vader was altijd om een trouwjurk van parachutestof te ontvangen. Helaas maakte zijn vader het niet meer mee, maar eind 2014 ging deze wens desondanks eindelijk in vervulling. De trouwjurk is gemaakt van een parachute van een piloot die tijdens de oorlog in Ysselsteyn neerkwam.

Naast deze recente aanwinst zijn er nog een aantal andere bijzondere stukken te vinden. Zo is er een briefje van ťťn gulden te zien, gedrukt in de Verenigde Staten. Het werd door geallieerde soldaten gebruikt om in Nederland mee te betalen. Het is door iemand ontvangen die bij station Horst-Sevenum de weg enigzinds begaanbaar hield. Tanks reden namelijk vanuit Helmond over de spoorlijn richting Venlo en sloegen bij station Horst-Sevenum linksaf richting Horst. Doordat er zoveel tanks aldaar de bocht om gingen werd het al snel onbegaanbaar en was het herstelwerk aan de weg meer dan welkom.

Gerelateerd aan het gehucht De Zwarte Plak, eem opvangplek voor geallieerde vliegeniers en onderduikers, hangt er onder andere een A-2 jack. Die is afkomstig van Dickenson, een Amerikaanse Piloot die in De Zwarte Plak ondergedoken heeft gezeten en later wist terug te keren naar Engeland. Het jack werd in 2000 door Toon Poels aan het museum geschonken.

Waarom bezoeken?
Hou je van tastbare voorwerpen met verhalen? Dan is dit het museum voor jou. Edie heeft over elk voorwerp een verhaal. Wat het is, wat het met de oorlog te maken heeft en hoe hij er aan gekomen is. Dit museum geeft een inkijkje in het leven van alle dag in de Peel. Het is dan ook vooral gericht op de lokale geschiedenis, zoals de gebeurtenissen rond De Zwarte Plak. Het museum is minder geschikt als je de grote lijnen van de oorlog wilt leren.

Locatie
Het museum is gevestigd in Melderslo. In de buurt vind je uiteraard het bekende Oorlogsmuseum Overloon. Daar kun je prima terecht voor de grote verhalen en enorme tanks en voertuigen. De kleine voorwerpen en bodemvondsten zal je daar veel minder aantreffen. In Blitterswijck is nog een ander privť museum gevestigd, namelijk Expositie 40-45.

Mensen die graag ook iets anders bezoeken naast een Tweede Wereldoorlog museum kunnen terecht bij Het Aardbeienland in Horst, het streekmuseum 'De Locht' in Melderslo of het Peelmuseum in America.

De toekomst
Edie krijgt nog wekelijks nieuwe spullen aangeleverd voor zijn museum. Hij hoopt dan ook binnenkort de oppervlakte van zijn museum te kunnen verdubbelen zodat hij meer ruimte krijgt om alles te tonen. Daarnaast hoopt hij uiteraard nog veel voorwerpen te mogen ontvangen die bij mensen thuis op zolder liggen te verstoffen of weggegooid dreigen te worden. Het museum zal ook worden omgezet in een stichting zodat het eenvoudiger wordt om vergunningen te regelen. Ook kan hiermee het museum bewaard worden voor toekomstige generaties.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes, STIWOT (15-03-2015)
  • Foto's: Edie Pouwels