TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Crashes Monnickendam

Monument Crashes Monnickendam

Het 'Monument voor Britse Militairen' is een propeller met drie gedenkstenen van natuursteen en brons. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 2 meter breed en 80 centimeter diep.
Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning van drie RAF-vliegtuigen die in 1941 en 1942 bij Monnickendam zijn neergestort.

De tekst op het monument luidt:
'GEBOGEN NIET GEBROKEN.'

Info betreffende de drie neergestorte vliegtuigen:

- HAMPDEN AD 841 T19346 3275 F 160.

Op 16 mei 1941 is dit vliegtuig neergestort in het Monnickmeer. De omgekomen bemanningsleden zijn W. Bailey en P.D.W.A. Ma Vie.

- WELLINGTON W. 5371 van de basis Binbrook-Lincolnshire 12th Squadron.

Op 26 maart 1942 is dit toestel na een luchtgevecht met een Duitse nachtjager neergestort op de Monnickendijk. De omgekomen bemanningsleden zijn Dove, W.R. Lea, F.J. LŲwe, Th.E. Parsons, W.C. Pooley, B.J. en L.C. Stanley.

- LANCASTER R. 5679 van de basis Syerston-Nottinghamshire 106 Squadron.

Op 20 december 1942 is deze bommenwerper neergestort op het land aan het Oudelandsdijkje in Monnickendam. De omgekomen bemanningsleden zijn G.S. Anderson, J. Gardner, F.V. Lamb, R.H. Paterson, F.N. Skinner, E.J.D. Watt en R.D. Wiberg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjo Eijgelsheim
  • Foto's: Arjo Eijgelsheim