Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Zwarte Zaterdag

Zaterdag 5 augustus 1944 is de geschiedenis ingegaan als een Zwarte Zaterdag voor Hoogeveen en omstreken en de Nederlandse Spoorwegen. Tot 5 augustus noteerden de NS de beschieting van 247 locomotieven en 24 electrische treinstellen, waarbij 51 personeelsleden en 83 reizigers waren gedood, respectievelijk 198 en 288 gewond waren geraakt. Op die beruchte 5de augustus ging het op maar liefst 14 plaatsen mis.

De ongelukstrein van 5 augustus zou nůg twee beschietingen meemaken, voordat de NS de wrakken van wat eens een trotse locomotief en sierlijke wagons geweest waren van de rails kon halen. In de morgen van de 6de augustus werd in Hoogeveen een locomotief op het baanvak gereden. voorzichtig werd de ongelukstrein aangekoppeld en richting Hoogeveen getrokken. Even buiten Hoogeveen werd de trekkende locomotief beschoten. Twee dagen later is het geheel weer opgehaald en werd de trekkende locomotief vlak voor Zwolle nog eens beschoten.

Op de herdenkingssteen staat de volgende tekst:

HIER VERVLOEIEN
VRIEND EN VIJAND
IN HET DODELIJK VUUR.

5 AUGUSTUS '44

HARTJE ZOMER
ROND ……N UUR

TREINBESCHIETING. 5 AUGUSTUS 1944
DOOR HET VUUR VAN AMERIKAANSE VLIEGTUIGEN
STIERVEN 43 MENSEN IN EN BIJ DE TREIN.
IN HET KORENVELD EN TUSSEN DE BOMEN.
EEN VEELVOUD RAAKTE GEWOND OF GETRAUMATISEERD.'

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.767689, 6.493145