Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Stützpunkt 140a Godesberg

De geschiedenis van deze versterkte positie is tamelijk uniek. De grote SK Bunker was in gebruik bij de Luftwaffe in de aanvangsperiode van de oorlog. Boven op de bunker bevond zich een toren van drie verdiepingen hoog, waarvan het bovenste gedeelte uit baksteen was gebouwd. De toren werd tegen het eind van de jaren ’80 gesloopt. Voor de bunker bevonden zich kleine bakstenen constructies, welke eveneens zijn verdwenen. De bunker heeft twee ingangen, een lange gang welke toegang biedt tot vier ruimtes, toiletten, een generatorruimte, opslagruimte voor kolen en een trap welke naar de toren leidde. De afmetingen van de bunker zijn 29,5 m bij 11,9 m. De hoogte (inclusief de toren) bedroeg 13 meter.

In mei 1944 werd de versterkte positie bezet door het leger en bevond zich in het door de 3. Kompanie/Reservegrenadierbataillon 438/Reservegrenadierregiment 112/182 Reservedivsion bezette gebied, wiens compagnie hoodkwartier in Bainghen was gelegerd.
De versterkte positie diende verschillende functies, namelijk dat van hoofdkwartier, luchtverkeersleiding, versterkte positie infantrie welke als taak de verdediging van de oostelijke toegang tot de Mont de Couple en zijn installaties was.

Naar wordt aangenomen hadden de toren (en bunker) een functie als luchtverkeersleiding, aldus het aansturen van vliegtuigen van en naar de omliggende vliegvelden (Saint-Inglevert, Audembert, Marquise, Wissant, Guines, Fiennes, Pihen, Caffiers and andere). In deze hoedanigheid zou de versterkte positie dus in dienst zijn geweest van Jagdgeschwaders 26, 27 and 51 tijdens de Slag om Engeland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)