Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Widerstandsnest 141 Magdeburg

De geschiedenis van deze versterkte positie van de Luftwaffe is hoogst interessant. Het lijkt erop dat de versterkte positie hier alleen in de lente van 1943 gevestigd was. Bewijs hiervoor kan gevonden worden in het feit dat in maart 1943 nog een versterkte positie van de Luftwaffe de naam Magdeburg droeg: Widerstandnest 181 Magdeburg, gelegen in de stad Hauteville, ten zuiden van Saint-Inglevert (in 1944 werd deze versterkte positie StŁtzpunkt 529 Lusen genoemd en was deel van de verdediging van het Landfront.

Vanaf de lente van 1943 was de versterkte positie van de Luftwaffe (nu op de Mont de Couple gelegen) belast met de verdediging van de radarinstallaties van het dichtbij gelegen StŁtzpunkt 140 OsnabrŁck en was de thuisbasis van de 3. Batterie/ Reserveflakabteilung 765.

Het lijkt erop dat de Reserveflakabteilung 765 veel verplaatst is geworden, met eenheden die relatief ver uit elkaar verspreid waren. Waarschijnlijk was de eenheid in 1941-1942 in de buurt van Calais gesitueerd. Echter vanaf vroeg in 1943 lijkt het onderdeel uit te hebben gemaakt van de Flakgruppe Boulogne met vier batterijen, waarvan er een / enkele zo ver als Dieppe gelegen was / waren. Het lijkt erop dat de eenheid deze rol tot februari 1944 heeft vervuld, waarna de eenheid naar Duinkerken werd verhuisd.
Rond deze tijd werd de versterkte positie het hoofdkwartier van de Heeresflakartillerieabteilung 291.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)