TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Caudry

Dit oorlogsmonument werd ingehuldigd op 1 oktober 1922 ter nagedachtenis van de 455 gesneuvelden van Caudry tijdens de 1ste Wereldoorlog.

Het opschrift luidt: « Aux Enfants de Caudry – Mort pour la France » - « 1914-1918 »

Caudry heeft twee keer de oorlog ondergaan, primo door de gesneuvelde mannen in uniform van de stad en secundo door het lijden van de bevolking tijdens Duitse de bezetting.
Het beeld weerspiegelt het ultieme offer van de Franse soldaat voor de verdediging van zijn vaderland op de ruďnes van het slagveld vastgehouden door Victoria met olijftak.
Daarnaast een zittend kind met bloemenkrans onverschillig voor het oorlogsgeweld als teken van private rouw. Op het voetstuk 4 bronzen ingelegde bronzen cassettes met de volgende thema’s:

* Een soldaat in de loopgraven in gedachten verzonken zonder nieuws van het bezette thuisfront met in de achtergrond het dorpsplein.
* De verplichte evacuatie naar het onbekende van 1 oktober 1918 onder het waakzaam oog van de Duitse soldaten.
* De vreugde bij de burgerbevolking na de aankomst van de Britse voorhoede op 10 oktober 1918 met de vrachtwagens vol levensmiddelen die redding brengen na de hongersnood ten gevolge van de Spaanse griep.
* De graven, de ruďnes en de slachtoffers, een blinde geamputeerde soldaat ondersteunt door een verpleegster nadert een graf waarbij de ouders treuren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francky De Rous
  • Foto's: Francky De Rous

50.123907, 3.412107