TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fries Verzetsmuseum

Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. Hier ontmoet u de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen.

Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaart u hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij. Centraal staan onderwerpen als de luchtoorlog boven Friesland, het verzet tegen de bezetter en het onderduiken. Er is speciale aandacht voor de spectaculaire Overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden.

In het Fries Verzetsmuseum hangt een schilderij van Sipke Jansma gemaakt in 1995.
De afbeelding en titel verwijzen naar de executie van elf mensen op 11 april 1945 bij de brug bij Dronrijp.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

53.199505, 5.794483

Verzetsmuseum heeft nieuwe naam, logo en site

jul2012

Verzetsmuseum heeft nieuwe naam, logo en site

Leeuwarden - Het Verzetsmuseum Frysl‚n in Leeuwarden heet voortaan Fries Verzetsmuseum. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld. Het museum heeft niet alleen een nieuwe naam, maar ook een nieuw logo, dat is gemaakt door dezelfde ontwerpers als die van het logo van het nieuwe Fries Museum. De nieuwe naam en het nieuwe logo zijn ingevoerd bij de sluiting van het oude museum aan de Turfmarkt.

Lees meer