TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Memento Park

Het Memento Park is gelegen in het 22e district van Boedapest naast de drukke route 7. Het belangrijkste deel van deze toeristische attractie die zowel het herdenkingspark van een historisch tijdperk als een cultureel centrum is, is het Standbeeldpark. In deze bijzonder Oost-Europese collectie bevinden zich voornamelijk politieke beelden die in de jaren 1947-1988, als vervulling van de eisen van de socialistische politieke ideologie, de straten van Boedapest 'sierden'.

De Oost-Europese dictaturen vielen in 1989-90. Als onderdeel van deze politieke revolutie werd het lot van deze openbare gedenktekens voor de communistische ideologie een belangrijke kwestie.

Een deel van de publieke opinie steunde de voor de hand liggende, meest drastische oplossing: de totale vernietiging van de beelden. Het werd onmiddellijk afgewezen door de gemeenteraad. In plaats daarvan besloten ze een thematisch beeldenpark te creëren met beelden, 'creaties van documentaire waarde'. Burgemeesters en lokale culturele commissies hebben een lijst van 42 standbeelden samengesteld die de basis vormden voor het architectonische voorstel van het Beeldenpark.

Toen de prijsvraag werd aangekondigd, baarde de architect van Memento park opzien met zijn inzending. Het was niet zomaar een technisch plan dat de plaatsing van de beelden en voetpaden binnen de beeldentuin liet zien, zoals verwacht. In plaats daarvan begon hij met het analyseren van de fundamentele vragen over waarom het historische tijdperk was ontstaan. Het zijn deze vragen die de achtergrond vormen waarom het beeldenpark werd ontworpen. In zijn ontwerp bracht hij de verschillende elementen van het filosofische denkproces samen. Deze basiselementen belichten thema's uit de hedendaagse politiek met de waardigheid van democratie in het middelpunt. Memento Park / Statue Park heeft een dubbele boodschap: de sfeer van een dictatuur oproepen, en tegelijkertijd de mogelijkheid bieden deze te verwerken en kritisch te analyseren.

Na de aanzienlijke belangstelling die werd gegenereerd door de oprichting van het Budapest Statue Park en de voortdurende probleemloze werking sindsdien, heeft het zijn rechtmatige plaats tussen de andere musea en attracties van de hoofdstad verzekerd. Sinds de opening is het een van de meest populaire culturele toeristische bestemmingen in Boedapest geworden met zowel Hongaarse als buitenlandse toeristen. Volgens het oorspronkelijke ontwerp zullen er in de loop van de tijd nog meer gebouwen worden ontwikkeld. Zodra deze zijn voltooid, is de tentoonstelling compleet en wordt het een themapark uit het historische tijdperk waar iedereen meer te weten kan komen over de geschiedenis van het hier weergegeven tijdperk.

Een buitenlandse toerist, voor wie dictatuur slechts iets is waarover ze hebben gelezen, heeft totaal andere gedachten wanneer hij in het park is dan de persoon met een tragisch verleden, die hier woonde, overleefde en onder auspiciën van deze beelden het drama van zijn eigen geruďneerde leven in het park met hem. Maar de stilte wordt gedeeld.

Memento Park is de afgelopen 27 jaar zonder staatssteun geëxploiteerd. Uw bezoek aan en bijdrage aan Memento Park wordt zeer gewaardeerd.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Memento Park
  • Foto's: Memento Park