TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Voormalige Executieplaats Paneriai - Ponary

Op deze plaats zijn van juli 1941 tot eind 1944 tussen de 70.000 en 100.000 mensen doodgeschoten voor de Duitse bezetter.

De meeste slachtoffers zijn Joden uit Polen en Litouwen. Daarnaast ongeveer 20.000 Polen (vooral intellectuelen en verzetsstrijders) en 8000 Russen (voornamelijk krijgsgevangenen). Ook zijn er mensen van de locale bevolking uit Rusland en Litouwen en Zigeuners doodgeschoten.

Om de misdaad te verdoezelen werden door gevangenen van het concentratiekamp Stutthof de lijken later opgegraven en verbrand op grote brandstapels, waarna de as werd gemengd met aarde en werd begraven. De gevangenen beseften dat ook zij zouden worden vermoord en op 19 april 1944 slaagden zij er in te ontsnappen. Elf van hen slaagden te overleven en hun getuigenis heeft de executies openbaar gemaakt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 27 februari 2013

Einsatzgruppen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door nazi-Duitsland circa zes miljoen Joden vermoord. Hoewel de gaskamers van Auschwitz-Birkenau, Sobibor en andere vernietigingskampen een bepalende rol speelden bij het uitroeiingsprogramma was de massamoord al begonnen voordat deze vernietigingscentra bestonden. Tijdens operatie Barbarossa, de Duitse inval in de Sovjet-Unie in juni 1941, werden troepen van de Wehrmacht gevolgd door vier zogenoemde Einsatzgruppen der Sicherheitspolizei und des SD (kortweg: Einsatzgruppen), speciale bewapende eenheden van de SS die officieel belast waren met politie- en veiligheidstaken in de militaire bezettingszone.