Captain Donald R. Emerson Memorial

Donald R. Emerson werd geboren in Joliette Township, North Dakota op 17 mei 1923.

In juni 1942 schreef hij zich in voor de U.S. Army en werd opgeleid als een artillerist. Kort daarna werden de eisen voor Avation Air Cadets veranderd en Emerson meldde zich aan voor pilotentraining. Hij volbracht de basis luchtvaart trainingen en slaagde in oktober 1943 op Craig Field, Alabama. Hij kreeg zijn "wings" toegewezen en een promotie als 2e luitenant. Hierna werd hij toegewezen aan de training om bekend te worden met het P-51 gevechtsvliegtuig.

Hij volbracht zijn P-51 training in december 1943 en werd toegewezen aan het 336th Fighter Squadron van de 4th Fighter Group, gestationeerd in Debden, Engeland. In augustus 1944 werd hij aangewezen als Air Operations Officer voor het 336th Fighter Squadron.

Tussen maart 1944 en december 1944 vloog hij 87 gevechtsmissies en ontving hij erkenning voor 4,5 luchtoverwinningen plus 1 waarschijnlijk vernietigd en 2,5 vernietigd aan de grond.

Op 25 december 1944, terugkerend van een escortmissie naar Kessel, Duitsland werd hij geconfronteerd met 6 Focke Wulf-190 gevechtsvliegtuigen. In het gevecht dat volgde schoot Emerson 2 van hen neer, maar kwam toen zonder munitie te zitten. Zakkende naar een flink wolkendek, werd van hem de radioboodschap vernomen dat hij "on the deckÖ" was "Ö and heading home." Op lage hoogte werd hij door Flak-geschut beschoten en crashte hij nabij Sittard.

Hij werd begraven op het Netherlands American Cemetery and Memorial te Margraten.
Hij ligt in vak B, rij 15, graf 21.

Donald R. Emerson werd 21 jaar oud.

Op de plaats van de crash is een gedenkteken gewijd aan Captain Emerson.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TogetherWeServed
  • Foto's: TogetherWeServed
  • http://www.warbirdsresourcegroup.org/URG/emerson.html
  • http://www.preddy-foundation.org/memorials/captain-donald-r-emerson/