TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Paul Marinus van Baerdt van Sminia

Het monument is ter nagedachtenis aan oud-burgemeester Van Baerdt van Sminia van Utingeradeel. Zijn actieve rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hem fataal.

Jonkheer Paul Marinus Van Baerdt van Sminia was burgemeester van de toenmalige gemeente Utingeradeel. Tijdens de oorlogsjaren hielp hij neergestorte geallieerde piloten het land uit te komen. Hiervoor is hij postuum onderscheiden door de Canadese regering. Toen de burgemeester begin 1944 de reservesleutel van de cel in het gemeentehuis beschikbaar stelde zodat verzetsman Sjerp de Vries kon vluchten werd hij verraden en opgepakt door de bezetter. Deze vond in het gemeentehuis belastende informatie die de burgemeester in verband bracht met de pilotensmokkel. Van Baerdt van Sminia werd in de Leeuwarder gevangenis opgesloten. Het lokaal verzet bood aan om hem te bevrijden maar de burgemeester sloeg dit aanbod af uit angst voor represailles die aan onschuldigen het leven zouden kosten. Van Baerdt van Sminia werd, na eerst naar Kamp Amersfoort overgebracht te zijn, op transport gesteld naar kamp Neuengamme in Duitsland. In april 1945 werd jonkheer Paul Marinus Van Baerdt van Sminia op het station van Sandbostel door de bezetter gefusileerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)