TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum van de Poolse Kustverdediging

Het museum van de kustverdediging is gevestigd in de voormalige Duitse 406 mm kustbatterij "Schleswig-Holstein", bestaande uit:

- 1 unieke vuurleiding toren.
- 3 geschutsopstellingen voor 406 mm.
- 2 munitie bunkers.

Na een felle strijd van 32 dagen was de schiereiland Hel in Duitse handen gekomen. Men begreep dan ook dat dit stukje land uitstekend goed verdedigd kon worden, mits er een nog betere kustverdediging aanwezig was. In 1939 zijn de Duitsers begonnen met de constructie van de zware kustbatterij "Schleswig-Holstein", vernoemd naar het beroemde Duits slagschip. In begin 1941 was de bouw klaar. De granaten die hiervandaan afgeschoten werden, hadden een gewicht van meer dan een ton en konden op een afstand van 56 km afgeschoten worden. Met een situatie in het oosten dat aan het verslechteren was, werd in eind 1941 besloten om de kustbatterij te ontmantelen en haar geschut over te plaatsen naar Sangatte te Blanc Nez onder de nieuwe naam: Lindemann batterij. Vanaf november 1942 schoot deze batterij onophoudelijk op Groot-Brittannië.

Het museum:
Het doel van dit museum is om de bezoeker kennis te laten maken met de oorlogsgeschiedenis van Hel en de Poolse marine. Een groot aantal tentoonstellingen staan dan ook in het teken van de Heroïsche Poolse verdediging van Hel in 1939 en de ontwikkeling van de Poolse marine door de eeuwen heen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

54.62222, 18.801599