Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Oorlogsmonument Zwaagwesteinde

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan zestien medeburgers, die in de Tweede Wereldoorlog of ten tijde van de politionele acties (1945-1950) in het voormalige Nederlands-IndiŽ zijn omgekomen en aan een Amerikaanse soldaat die in het dorp is gesneuveld.

De namen van de zestien slachtoffers luiden:

Broer Adema, Jan Boorsma, Lippe Boskma, Janke Boskma-Nicolai, Haize Bosma, Harm Brouwer, Hendrik Dijkstra, Jilt Elzinga, Balling H. Heidstra, Romke Hekstra, IJbele Hoekstra, Hendrik Koster, Pieter van de Meer, Harke van der Meulen, Andries Postma en Rinse Pieter Veenstra.

De Amerikaanse vlieger Milton C. Spangenberg is op 11 december 1943 in De Westereen omgekomen. Na een bombardementsvlucht naar de Duitse stad Emden werd de Amerikaanse B17 (serial number 230218) van het 335th Bomb Squadron, 95th Bomb Group (H) van de vliegbasis Horsham in Engeland, aangeschoten. Het toestel stortte neer bij de zeedijk onder Ferwerd. Hierbij kwamen drie bemanningsleden om het leven, te weten: J.E. Gallo, A.E. Kemp en A. Pereira. De zeven andere bemanningsleden hebben het vliegtuig tijdig met een parachute kunnen verlaten. Spangenberg en nog twee collega's waren in de buurt van Zwaagwesteinde uit het toestel gesprongen. Maar de parachute van Spangenberg ging niet open, waardoor hij alsnog sneuvelde. De andere twee militairen hebben de sprong wel overleefd, maar werden op de grond krijgsgevangen genomen. Spangenberg werd begraven in Zwaagwesteinde. Op 8 november 1945 werd hij herbegraven op het Amerikaanse Ereveld Margraten. Spangenberg vond in het jaar 1949 zijn laatste rustplaats in de Verenigde Staten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)